Az utóbbi napokban több cikk is megjelent arról, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szigorú elmarasztalásokkal és bírságokkal illetett több hazai kiemelkedő követeléskezelő céget. Ezek a cikkek elavultak, téves kijelentéseket tesznek és egyoldalúak, sajnos az objektív és pártatlan tájékoztatás elveivel ellentétesek dr. Nemes Ákos a MAKISZ titkárának állítása szerint. A szakember az mfor.hu Pénzügyi fogyasztóvédelmi konferenciájának előadója is lesz március 27-én.

Az adatkezelés a követeléskezelés szükséges velejárója, ez ellen a NAIH sem emel kifogást. Amit a hatóság kifogásol, az a harmadik személyek adatkezelésének egyes esetei, valamint bizonyos adatok célhoz kötöttsége és szükségessége. Amiről a hatóság és a közlemények említést nem tesznek, az pont a lényeg, az adatkezelés célja. A követeléskezelők nem önös céltól vezérelve gyűjtik és elemzik az adatokat, hanem azért, hogy az adósokkal kapcsolatot teremthessenek. Nem azért hívják fel a fogyasztókat, hogy ’zaklassák’, hanem hogy tájékoztassák és egyeztessenek. Azért kérdezik és rögzítik a lakhatással, jövedelemmel és kötelezettségekkel kapcsolatos adatokat, hogy eleget téve az MNB (volt PSZÁF) irányelveinek, a fokozatosság elve szerint járhassanak el, továbbá áthidaló megoldásokat nyújthassanak.

Az egyik, néhány napja megjelent cikkben szereplő két ügy 2013. évi, amelyekben a bírósági tárgyalások még folyamatban vannak és a MAKISZ (Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége) szakvéleménye szerint hatályon kívül helyezések várhatóak. A MAKISZ közel egy éve próbál a NAIH-hal egyeztetni nem az ügyek, hanem bizonyos általános jogértelmezési kérdésekben, de ettől a hatóság elzárkózik!

 

A MAKISZ tagok által szolgáltatott statisztikai adatok szerint 2012-ben több mint 1100 milliárd forint értékben kezeltek követelésállományt, amelyet közel 14 millió ügy testesített meg. Ebből pedig mindössze 4-8 ügy került a hatóság elé, amelyek fele alaptalan panasznak bizonyult. A cikkek általános kijelentései torzak és a szakmai hírek elbulvárosodását mutatják.

Fontos leszögezni, hogy az ilyen közlemények legnagyobb vesztesei maguk az emberek, az adósok! A MAKISZ tagok célja a párbeszéd, amely megtagadása esetén, együttműködés hiányában a követelések peresítésre kerülnek. Bírósági és végrehajtási eljárásban pedig az eredeti tőke helyett további költségek, kamatok, díjelőlegek és egyéb tételek, azaz közel a tőke duplája kerül majd végrehajtás keretében behajtásra az adóstól. A MAKISZ ez ellen kíván fellépni, tárgyalni szeretne, párbeszédre törekszik mind az adósokkal, mind pedig a hatóságok képviselőivel.

dr. Nemes Ákos
MAKISZ titkár
(Március 27-én megrendezésre kerülő konferenciánk egyik előadója)